~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
....... * με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα * εποχής μνημονίου, μεσοπροθέσμων και άλλων δινών επί τρόικας και ΣΦΥΡΙΖΑΝΕΛ συγκυβέρνησης...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
..........ο δρόμος για την ελευθερία....

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δεμένοι με χειροπέδες νοσηλεύονται μετανάστες παρά τις αντίθετες ιατρικές εντολές

medium_3843960604
Σε κρατητήρια έχουν μετατραπεί μονάδες θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων, σε εφαρμογή εντολής των αστυνομικών αρχών η οποία αντιβαίνει σύμφωνα με καταγγελίες τις ιατρικές μεθόδους. Μετανάστες οι οποίοι νοσηλεύονται, βρίσκονται κλειδωμένοι σε δωμάτια και δεμένοι στα κρεβάτια τους με χειροπέδες, παρά τις αντίθετες εντολές των γιατρών.
Στην καταγγελία αυτή προβαίνει ο διευθυντής Ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «εδώ και περίπου δυο εβδομάδες νοσηλεύεται με σοβαρό ψυχατρικό πρόβημα στο ΨΝΑ (9ο ΨΤ) ένας μετανάστης «χωρίς χαρτιά», από το Μπανγκλαντές, φρουρούμενος στην διάρκεια της νοσηλείας του επειδή ακριβώς είχε συλληφθεί χωρίς χαρτιά, εκρατείτο για πάνω από 20 μέρες στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και από εκεί μεταφέρθηκε στο ΨΝΑ». Σύμφωνα με τον κ. Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαϊδαρίου, που φαίνεται να ρυθμίζει τα της φρούρησης των νοσηλευόμενων οι οποίοι είναι κρστούμενοι, «είχε έλθει αυτοπροσώπως στο ΨΝΑ για να απαιτήσει τη νοσηλεία του σε κλειδωμένο τμήμα, παροτρύνοντας τους φρουρούς να τον δένουν με χειροπέδες στο κρεβάτι όταν αυτοί κρίνουν».
Το θέμα είναι -προσθέτει ο κ. Μεγαλοοικονόμου- ότι «παρά την έντονη αντίδρασή των ιατρών, με δική παρότρυνση του διοικητή του ΑΤ Χαϊδαρίου, πολλοί (όχι, όμως, όλοι) από τους εκάστοτε φρουρούς, παρά την απαγόρευση από την θεραπευτική ομάδα της κλινικής λόγω, πέραν όλων των άλλων, και της ζημιάς που αυτή η πρακτική κάνει στην πορεία της αρρώστιας του ασθενή και στην ανάρρωσή του, δένουν αυθαίρετα τον ασθενή στο κρεβάτι του (για να μην το «σκάσει»)». Το γεγονός αυτό, επισημαίνει ο διευθυντής της ΨΝΑ, ισοδυναμεί με βασανιστήριο, ψυχικό και σωματικό και λειτουργεί στην κατεύθυνση της επιδείνωσης της ψυχικής κατάστασης του ασθενή.
Τελικά, καταλήγει ο κ. Μεγαλοοικονόμου αναρωτώμενος, «ποιός διοικεί τα νοσοκομεία; Το θεραπευτικό προσωπικό ή η αστυνομία; Μήπως ζούμε στιγμές από ένα μέλλον, που δεν είναι πολύ μακριά (αν δεν υπάρξει αντίδραση) όπου και τα νοσοκομεία θα γίνουν παραρτήματα και θα παίρνουν διαταγές από την αστυνομία»;
Η αναφορά για τις συνθήκες κράτησης του Alihmia
«Η αυθαιρεσία των φρουρών του κρατουμένου κ. Alihmia MD, ο οποίος νοσηλεύεται στο 9οΨΤ, συνεχίζεται, όχι από όλες τις βάρδιες των φρουρών, αλλά από αρκετές από αυτές, με την προτροπή και την κάλυψη της ηγεσίας τους.
Σήμερα το πρωί (23 Μαΐου 2013) οι γιατροί του τμήματος αντίκρισαν έκπληκτοι τον ασθενή δεμένο στο κρεβάτι με χειροπέδες, επειδή, λέει, είχε ανοιχτεί για λίγο το παράθυρο για αερισμό του δωματίου. Δεν ρώτησαν, ούτε ενημέρωσαν κανένα από το προσωπικό του τμήματος γι΄ αυτό που έκαναν και είπαν μάλιστα ότι έτσι παρέλαβαν τον ασθενή από την νυκτερινή βάρδια που έχει προηγηθεί, δηλαδή, δεμένο με χειροπέδες (αν και τη νύχτα δεν προέκυπτε ζήτημα ανοικτού παραθύρου).
Σημειωτέον ότι άλλες βάρδιες φρουρών, τις προηγούμενες ήμερες, δεν προέβησαν σε παρόμοια ενέργεια, αν και το παράθυρο ανοίγει κατά διαστήματα στην διάρκεια της ημέρας.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί βάναυση καταπάτηση των συνθηκών νοσηλείας, των κανονισμών λειτουργίας του νοσοκομείου και εν τη ουσία βασανιστήριο του ασθενούς. Δεν είναι άσχετες αυτές οι συμπεριφορές από το κλίμα που διαμορφώθηκε από την πρώτη μέρα της νοσηλείας του εν λόγω ασθενούς στο 9ο ΨΤ, με την παρέμβαση του Διοικητή του ΑΤ Χαϊδαρίου, τόσο με τις σχετικές οδηγίες που έδινε στους φρουρούς, όσο και με την αλληλογραφία που άνοιξε με το ΔΣ και το κλίμα που αυτή η επικοινωνία δημιούργησε γύρω από τη μεταχείριση του συγκεκριμένου ασθενούς».


________________________________

http://www.nez.gr/archives/12720

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ανοικτή Συγκέντρωση στο Γραμματικό για ΧΥΤΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Μάη στις 7.00 μ.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μετά τις νέες  εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στην υπόθεση της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, 
                   σ α ς  κ α λ ο ύ μ ε 

την Κυριακή 26-5-2013 , στις 7 μ.μ , στην πλατεία του Γραμματικού, 
για ενημέρωση στα θέματα,
 -της διερευνητικής γεώτρησης στο χώρο του ΧΥΤΑ ,
 -της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών     
-για τις διώξεις των 29 συμπολιτών μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΟΙΖΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ


Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


PDF
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπερψήφισε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις Τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, σε συνέχεια της θετικής στάσης του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στην Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ περιέχονται ρυθμίσεις δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών,μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τράπεζες, με διαγραφή και «κούρεμά» τους. Αντίστοιχη Πρόταση Νόμου είχε καταθέσει στις3/8/2012 και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στη Βουλή πριν από 7 μήνες. Την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την στήριξαν και οι ΑΝ.ΕΛ. Την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό, αντιαριστερό και αντιδημοκρατικό κρεσέντο.
Αποσπάσματα ομιλιών του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στρατούλη Δημήτρη, βουλευτή Β΄Αθήνας και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πετράκου Θανάση, βουλευτή Μεσσηνίας, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» στην ολομέλεια της Βουλής.
stratoulis_portrait_web_small_Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Δημήτρη Στρατούλη έχουν ως εξής:
«Για να μπω στην ουσία του θέματος, ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, παρά τις όποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις μας σε επιμέρους άρθρα. Γενικά, θεωρούμε συγγενική την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με τη δική μας πρόταση που απορρίφθηκε πριν από 4-5 μήνες στη Βουλή. Η πρότασή μας όχι μόνο απορρίφθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε και από τους τότε Εισηγητές του ΚΚΕ, με δικό του σκεπτικό χωρίς να θέλουμε να το ταυτίσουμε με την κυβέρνηση. Θεωρούμε την πρόταση νόμου συγγενική και θα την ψηφίσουμε επί της αρχής κάνοντας όμως μια πολιτική παρατήρηση. Δεν μπορεί να μην αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ τα μνημόνιαοι αρνητικές συνέπειές τους στα λαϊκά νοικοκυριά ως σημείο τομής που γύρισε τις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις 200 χρόνια πίσω, και η ανάγκη κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς για την ακύρωσή τους.
Γιατί ψηφίζουμε την πρόταση του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε και τη δική μας αντίστοιχη πρόταση νόμου βελτιωμένη; Το κάνουμε γιατί ξέρουμε και εμείς και εσείς και όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν μέλη τους άνεργαυποαπασχολούμενουςή απασχολούμενους, που στην καλύτερη περίπτωση και δουλειά να έχουν, έχουν δεχθεί δραστικό κούρεμα στους μισθούς. Έχουμε συνταξιούχους που έχουν κουρευτεί οι συντάξεις τους,εργαζόμενουςσυνταξιούχους ή μικρομεσαίους που έχουν θιχτεί τα εισοδήματά τους από τη μεγάληφοροεπιδρομή που έχουν υποστεί.
Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για ρύθμιση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Για τους λόγους που είπα, αδυνατούν αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τις υψηλές δόσεις των δανείων που πήραν σε άλλες εποχές, για άλλους λόγους και σε άλλες συνθήκες.
Δε φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί έπεσαν στη χώρα οι κεραυνοί που τους έριξε ο Δίας από τον Όλυμπο ή οι 10 πληγές του Φαραώ, αλλά γιατί την οδήγησαν οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζετε και, εάν συνεχίσετε να τις εφαρμόζετε και πάρετε νέα μέτρα, εφόσον σας πιέζει η τρόικα, γιατί λέει ότι είναι 8,2 δις ευρώ η απόκλιση δημοσίων εσόδων για το 2015-16, τότε θα δημιουργήσετε ακόμη περισσότερη δυστυχία, ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και κυρίως, για το θέμα που μιλάμε, ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν ταδάνειά τους στις τράπεζες.
Γι’ αυτό επείγει τώρα να γίνει η ρύθμιση και θεωρούμε αδιανόητο που δεν δεχθήκατε πριν 6 μήνες και την πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ για τη νέα σεισάχθεια, ώστε να έχουν ολική διαγραφή χρεώναυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οιυπερήλικες. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε τη μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Επίσης, γιατί δεν δέχεστε να πληρώνουν κάθε μήνα μέχρι το 30% του εισοδήματός τους για τραπεζικές δανειακές δόσεις και το υπόλοιπο κύριε συνάδελφε τηςΝέας Δημοκρατίας, να μη μεταφέρεται σε άλλη χρονιά, αλλά αφού δεν μπορούν να το πληρώσουν, να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν δέχεστε στη πρόταση νόμου μας, την εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά, και γιατί δεν δέχεστε να παγώνει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.
Τέλος, αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν δέχεστε τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης.
Ψηφίζουμε την πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. και θα επαναφέρουμε και τη δική μας πρόταση νόμου, πρώτον, για να είμαστε συνεπείς με όσα έχουμε πει προεκλογικά, γιατί επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα πρέπει κάποιοι, να συνηθίσουν ότι υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις στην Αριστερά, οι οποίες ό,τι λένε προεκλογικά το εννοούν και το κάνουν μετεκλογικά και κυρίως, για να στηρίξουμε τη μάχη που δίνει ο ελληνικός λαός για την επιβίωσή του. Θα στηρίξουμε τέτοιες προτάσεις, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και με την παρουσία μας σε αγώνες και με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να μη βρεθεί κανείς και καμιά, μόνος και μόνη απέναντι στην κρίση και τις τράπεζες, να μη χάσει κανείς το σπίτι του για χρέη 1.000 – 2.000 ή 5.000 ευρώ. Θα κάνουμε οτιδήποτε αυτές οι προτάσεις να γίνουν υπόθεση του ίδιου το λαϊκού κινήματος και αύριο, με άλλους συσχετισμούς και άλλες καταστάσεις μέσα στη Βουλή και στην πολιτική, να γίνουν και νόμος του κράτους

petrakos_wideΤα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Θανάση Πετράκου έχουν ως εξής:
«Τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές. Επιβάλλεται συνεπώς να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες. Επιβάλλεται να ανακουφιστούν άμεσα ταυπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό ψηφίζουμε επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, παρά τις όποιες παρατηρήσεις και επιφυλάξεις μας ή επί μέρους διαφωνίες, σε πλευρές του σκεπτικού του.
Επείγει τώρα να γίνουν ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν:
  • Ολική διαγραφή χρεών αυτοί που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες.
  • Μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν ταλαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών
  • Μηνιαία τραπεζική δόση μέχρι το 30% του εισοδήματός τους και το υπόλοιπο να διαγράφεται και να επανεξετάζεται ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος κάθε χρονιά.
  • Εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, τη μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες καιτα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά,
  • Πάγωμα διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του.
  • Ριζική αλλαγή του «Τειρεσία»
  • Θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στα πυρόπληκτα δάνεια που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε επιχειρήσεις, μικροεπιχειρήσεις και στους πυρόπληκτουςΝομούς ΜεσσηνίαςΑρκαδίαςΗλείαςΑχαΐαςΛακωνίας και Εύβοιας.
Θα έπρεπε, όπως σας προτείνουν οι μικροεπιχειρηματίες και τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών, να υπάρξει μία σειρά ρυθμίσεων, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνεια και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Εσείς τι κάνατε; Την περίφημη νύχτα που καταργήσατε ακόμα και την έννοια του κατώτερου μισθού, θεσμοθετώντας την απαράδεκτη τροπολογία την Κυριακή των Βαΐων, εκείνη τη νύχτα φέρατε και άλλη τροπολογία, η οποία σήμερα πλέον είναι η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του ν. 4151/2013 της Κυριακής των Βαΐων.
Με αυτήν την τροπολογία παραδίδετε στην κρίση των πιστωτικών ιδρυμάτων την όποια βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και του συνόλου των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. Αφήνετε τα πιστωτικά ιδρύματα απόλυτα να προβαίνουν σε αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος του συνόλου του υπέγγυου και μη, επιχειρηματικού και εξωεπιχειρηματικού ενεργητικού των επιχειρήσεων.
Πρέπει, λοιπόν, πέραν των άλλων να ακυρώσετε άμεσα και αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία που έχει μετατραπεί τώρα, όπως προείπα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 20 του συγκεκριμένου νόμουτου ν. 4151.
Κυρίες και κύριοι, για όλους αυτούς τους λόγους –και όχι μόνο- επιβάλλεται ως αφετηρία για μία προοδευτική πορεία του τόπου, η κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, η καταγγελία των επαχθών όρων τους και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και όλα αυτά –επαναλαμβάνω- ως προϋπόθεση και ως αφετηρία για μία προοδευτική πορεία του τόπου.
Προϋπόθεση για μία τέτοια πολιτική είναι μία κυβέρνηση της Αριστεράς με συμπαράταξη όλων τωναριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί και να τερματιστεί άμεσα
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013.
________________________________

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ζει! Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ημερομηνία: 22/05/2013 17:13


Στις 22 Μαΐου 1963, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιώς Γρηγόρης Λαμπράκης, γιατρός στο επάγγελμα και παλιός βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, είναι ομιλητής σε εκδήλωση των οπαδών της ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Απέξω, «ανησυχούντες πολίτες» έχουν οργανώσει τη δική τους αντισυγκέντρωση με την ανοχή της αστυνομίας. Καθώς ο Λαμπράκης βγαίνει από το κτίριο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου, πέφτει πάνω του ένα τρίκυκλο που οδηγούσε ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης. Ο επιβάτης του τρικύκλου, παρακρατικός επίσης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, χτυπάει στο κεφάλι τον Λαμπράκη με έναν σιδερένιο λοστό. Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης θα παλέψει πέντε μέρες με το θάνατο και τελικά θα χάσει τη μάχη στις 27 Μαΐου 1963.
Η δολοφονία του Λαμπράκη ίσως δεν θα είχε εξιχνιαστεί αν ένας θαρραλέος Θεσσαλονικιός, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου ή Τίγρης, δεν είχε την ετοιμότητα να πηδήξει πάνω στην καρότσα του τρικύκλου, να συμπλακεί με τον Εμμανουηλίδη ενώ το τρίκυκλο συνέχιζε την πορεία του και ύστερα, πολύ μακριά από τον τόπο της επίθεσης, με τον Γκοτζαμάνη. Ένας περαστικός τροχονόμος που τους είδε να συμπλέκονται, τους συνέλαβε -χωρίς να ξέρει ότι ανώτατοι αξιωματικοί της Χωροφυλακής συμμετείχαν στο οργανωμένο σχέδιο της δολοφονικής επίθεσης.
Χάρη στο θάρρος, την ξεροκεφαλιά και την υπηρεσιακή προσήλωση ενός πεισματάρη ανακριτή, του δικαστικού Χρήστου Σαρτζετάκη, μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και χάρη στο ερευνητικό δαιμόνιο τριών δημοσιογράφων, του Γιάννη Βούλτεψη της Αυγής, του Γιώργου Μπέρτσου της Ελευθερίας και του Γιώργου Ρωμαίου του Βήματος, ήρθε στο φως σε όλη της την έκταση η παρακρατική συνωμοσία, παρά τη λυσσαλέα αντίσταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλια (του πρώτου πρωθυπουργού της απριλιανής χούντας). Η υπόθεση Λαμπράκη ήταν ο καταλύτης που προκάλεσε την παραίτηση του Κ. Καραμανλή από την πρωθυπουργία και τη νίκη της Ένωσης Κέντρου στις εκλογές. Όταν όμως η υπόθεση έφτασε στο εδώλιο το πολιτικό κλίμα είχε αλλάξει άρδην -το 1966, με κυβέρνηση αποστατών, οι συνωμότες έπεσαν στα μαλακά -όλοι οι αξιωματικοί αθωώθηκαν και μόνο οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάστηκαν, καθώς και κάποιοι παρακρατικοί που συμμετείχαν στην αντισυγκέντρωση.
Λέγεται ότι την επιθυμία για επίθεση στον Λαμπράκη την είχε εκφράσει η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η οποία είχε ενοχληθεί σφόδρα από την υποστήριξη του βουλευτή της ΕΔΑ στη Μπέτυ Αμπατιέλου, που είχε ρεζιλέψει (και ίσως χαστουκίσει) την εστεμμένη στο ταξίδι της στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963 -γι’ αυτό το “χαστούκι που ίσως δεν δόθηκε” έχω γράψει αναλυτικά αλλού. “Δεν τον τσαλακώνετε αυτόν;” λέγεται ότι είπε η Φρειδερίκη -και κάποια κατώτερα όργανα αποφάσισαν να επιδείξουν υπερβάλλοντα ζήλο.
Ο Λαμπράκης είχε πάει στο Λονδίνο για να πάρει μέρος στη μεγάλη πορεία ειρήνης του Ολντερμάστον, τον Απρίλιο του 1963. Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, συμμετείχε στη Μαραθώνια πορεία ειρήνης του 1963 -ακριβέστερα, επειδή η πορεία είχε απαγορευτεί από την αστυνομία, ο Λαμπράκης ήταν ο μόνος που, χάρη στη βουλευτική του ιδιότητα, την εξυπνάδα και το θάρρος του, μπόρεσε να διασπάσει αλλεπάλληλα μπλόκα της αστυνομίας και να φτάσει μόνος στον Τύμβο και να βαδίσει αρκετά χιλιόμετρα, μοναχικός μαραθωνοδρόμος της ειρήνης (αργότερα προστέθηκαν και δυο-τρεις ακόμα συνοδοιπόροι του, δίνω πιο κάτω το λινκ).

Λίγες βδομάδες νωρίτερα, στα μέσα Μαρτίου 1963, ο Λαμπράκης είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα επεισόδιο μέσα στη Βουλή, που θυμίζει τις πρόσφατες χρυσαβγίτικες αθλιότητες. Κατά την εμπρηστική ομιλία του βουλευτή Κιλκίς της ΕΡΕ Κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ταγματασφαλίτης, γερμανοντυμένος στην Κατοχή, σημειώθηκαν αντεγκλήσεις με βουλευτές της ΕΔΑ και όταν ο Παπαδόπουλος, φωνάζοντας “Σκάσε ρε πούστη”, επιτέθηκε εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλλάκη, ο Λαμπράκης, παλιός αθλητής, με ένα σάλτο προσγειώθηκε ανάμεσά τους και άστραψε μια δυνατή γροθιά στον Παπαδόπουλο, που τον άφησε αιμόφυρτο, κι ύστερα δέχτηκε επίθεση από πεντέξι βουλευτές της ΕΡΕ. Το επεισόδιο δεν είναι εντελώς άσχετο με τη δολοφονία του, αφού ο Ξενοφών Γιοσμάς (ή “φον Γιοσμάς”), ο αρχηγός της παρακρατικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν οι δολοφόνοι του Λαμπράκη, ήταν διοικητής τμήματος υπό τις διαταγές του Κ. Παπαδόπουλου. Μικρασιάτης πρόσφυγας, ο Γιοσμάς ήταν από τους επιφανείς συνεργάτες των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, έφυγε μαζί τους από την Ελλάδα στα τέλη του 1944 και υπήρξε υπουργός Προπαγάνδας (!) στην εξόριστη «κυβέρνηση» Τσιρονίκου που σχημάτισαν τα κατακάθια του δοσιλογισμού στις αρχές του 1945 στη Βιέννη. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το δικαστήριο δοσιλόγων, αλλά όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1947 οι δοσίλογοι ήταν εθνικώς χρήσιμοι κι έτσι η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε περί το 1951 έχοντας κάνει τρία χρόνια μόνο φυλακή. Ο φον Γιοσμάς πέθανε το 1975 κι έτσι έχασε την ευκαιρία να είναι σήμερα βουλευτής επικρατείας με τη Χρυσή Αβγή, που συνεχίζει την κληρονομιά του Πούλου, του Τσιρονίκου, κι όσων έχουν τη ναζιστική στολή στη ναφθαλίνη.




Συγκεντρωμένο υλικό μπορείτε να βρείτε σε ένα παλιό αφιέρωμα του Αllu Fun Marx.
Στο Διαδίκτυο υπάρχει αρκετό υλικό για τη δολοφονία του Λαμπράκη.
Επίσης, και άλλο υλικό από τον ιστότοπό μου. Ακόμα, δημοσίευμα του ιστολογίου για τη πορεία ειρήνης του 1963.

Τέλος, σημερινό αφιέρωμα από άλλο ιστολόγιο (που περιέχει και υλικό από τα παραπάνω, συνθεμένο σε βιντεάκι).
Καθώς και το πιο τραγικό γεγονός έχει και την εύθυμη πλευρά του, το τρίκυκλο των φονιάδων έγινε μόνιμο θέμα πικρής ειρωνείας στις γελοιογραφίες και στις επιθεωρήσεις. Εδώ, δυο γελοιογραφίες. Μία του Μποστ από τους Δρόμους της Ειρήνης και μία του Φωκίωνα Δημητριάδη από τα Νέα.


Από το sarantakos.wordpress.com
Πηγή: sarantakos.wordpress.com


___________________
http://left.gr/news/zei-peninta-hronia-apo-ti-dolofonia-toy-grigori-lampraki

Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρ.Λαμπράκη


 στη Ν. Μάκρη Τετάρτη 22 Μάη 2013

Συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη 22 Μάη 50 χρόνια από τη δολοφονία του Αγωνιστή της Ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
Την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 6.15 μ.μ. ο Γιώργος Πάντζας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κατάθεσε στεφάνι στην προτομή του Γρ. Λαμπράκη που βρίσκεται στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο της Ν. Μάκρης  (πρώην αμερικανική βάση). 

Ο Φώτης Δεληβοριάς μίλησε για την ζωή και το έργο 
του  Βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.


Ο Γιώργος Πάντζας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέτει
στεφάνι στην προτομή του Αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη 
αφού προηγουμένως "συνομίλησε μαζί του" ...
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής 
σύντροφος Ροδάκης μιλά για τον  Ειρηνιστή Γρ. Λαμπράκη.
_______________
δείτε και στο: http://lamprakis-grigoris.blogspot.gr/